NFC

NFC چیست؟ وچه کاربردی دارد؟

شاید شما هم با این اصطلاح قبلا برخورد کرده باشید و براتون این سوال پیش بیاد که NFC چیست و چه کاربردهایی دارد؟

یکی از قابلیت های وسایل اندرویدی،  پشتیبانی از این تکنولوژی است. در این مقاله قصد داریم در مورد آن بیشتر بدانیم. اِن‌اف‌سی بعد از پیاده سازی در موبایل‌ها، لپتاپ‌ها و سایر وسایل هر روز بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

گفته می‌شود که در آینده نزدیک این تکنولوژی بیشترین تاثیر را در نحوه استفاده ما از موبایل‌هایمان خواهد داشت. از خرید تا برقراری ارتباط با دوستان و یا قفل کردن وسیله نقلیه‌تان همه به نوعی وابسته به این تکنولوژی خواهند بود.

NFC مخفف عبارت ” Near Field Communication” است که در زبان فارسی از آن با عنوان “ارتباط حوزه نزدیک” یاد می‌شود. همان‌طور که از نامش پیداست ان اف سی یک ارتباط کوتاه‌ برد است که به گوشی‌ها، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و غیره اجازه می‌دهد تا به‌راحتی داده‌ها را با سایر دستگاه‌های مجهز به انرا به اشتراک بگذارند. برای این کار حداقل باید یک دستگاه نقش فرستنده و دیگری نقش گیرنده را ایفا کند.
دستگاه‌های فعال قادر به ارسال و دریافت داده هستند و می‌توانند با یکدیگر و همچنین سایر دستگاه‌های غیرفعال ارتباط برقرار کنند. گوشی‌های هوشمند تا کنون رایج‌ترین شکل دستگاه فعال هستند، همچنین کارت‌خوان‌های حمل‌ونقل عمومی و پایانه‌های پرداخت لمسی نیز نمونه‌های خوبی از این فناوری هستند. همه تلفن‌های هوشمند امروزی مجهز NFC ، محدود به ارتباطات در حدود ۴ سانتی‌متر هستند، به همین دلیل اگر از Apple Play یا Samsung Pay استفاده می‌کنید باید تلفن خود را به کارت‌خوان نزدیک کنید. در حقیقت اکثر کاربران شعاع کوچک NFC را یک مزیت امنیتی بزرگ می‌دانند و این بزرگ‌ترین دلیلی است که انرا را به عنوان یک جایگزین مطمئن برای کارت‌های اعتباری می‌دانند. با این حال این فناوری می‌تواند بیش از پرداخت هزینه خرید یک قهوه مورد استفاده قرار بگیرد و کاربردهای فراوان دیگری نظیر انتقال فیلم‌ها، عکس‌ها و اطلاعات تماس بین دو دستگاه مجهز به ابن تکنولوژی را دارد.

NFC و RFID

تلفن‌های هوشمند و یا گجت‌هایی که از این امکان برخوردارند می‌توانند به سادگی اطلاعات را بین خود جابه‌جا کنند. NFC گاهی به جای یک دیگر به کار می‌روند. اما در حقیقت NFC نسخه  جدیدتری از RFID است. امواج RFID می‌توانند برد بیشتری داشته باشند. مثلا در هنگام عبور از عوارضی با استفاده از این تکنولوژی شماره دستگاه پردازنده خودکار عوارض شما خوانده می‌شود. در حالی که برد ارتباطی NFC به ۴ اینچ محدود شده. این موضوع NFC را برای کاربردهای حساس مانند موارد استفاده از کارت اعتباری و یا ورود به محل‌های امنیتی بسیار کارآمد می‌کند. NFC امکان برقراری ارتباط دو طرفه را به وجود می‌آورد در حالیکه RFID یک تکنولوژی خواندن یک طرفه است. انتقال عکس و کانکت ها بین وسایل رایج ترین کاربرد NFC است.

تگ NFC چیست؟

دستگاه‌های غیرفعال NFC شامل برچسب‌ها و سایر فرستنده‌های کوچک هستند که می‌توانند بدون نیاز به منبع تغذیه اطلاعات را به سایر دستگاه‌های ان ارسال کنند. این تگ‌ها نمی‌توانند اطلاعات ارسال شده از منابع دیگر را پردازش کنند و یا به سایر تگ‌های غیرفعال متصل شوند. این برچسب‌ها نیاز به قدرت منبع انرژی ندارند و می‌توانند با برنامه‌های نظیر Tasker برنامه‌ریزی شوند تا هنگام اسکن، کارهای خاصی را انجام دهند. به عنوان مثال، شما می‌توانید یک نمونه از این برچسب‌ها را بر روی میز خود بچسبانید تا به هنگام اسکن آن گوشی شما در حالت بی‌صدا یا ویبره قرار بگیرد.

 

NFC چگونه کار می‌کند؟

حالا که می‌دانیم NFC چیست احتمالاً برایتان سؤال پیش بیاید که چگونه کار می‌کند؟ این فناوری که در اوایل دهه ۲۰۰۰ معرفی شد، برای برقراری ارتباط بی‌سیم در فاصله‌های چندین سانتیمتری از فرکانس خاص دسترس می‌کند که دقیقاً ۱۳.۵۶ مگاهرتز است.

درست همانند بلوتوث، وای-فای و سایر دستگاه‌های بی‌سیم دیگر، NFC نیز بر اساس ارسال اطلاعات از طریق امواج رادیویی عمل می‌کند و برخلاف بلوتوث، برای انتقال داده نیاز به جفت شدن دستی ندارد. در واقع هنگامی که شما دو دستگاه مجهز به NFC را در کنار یکدیگر قرار می‌دهید، دو دستگاه فوراً با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند و درخواست‌ها را برای کاربران ارسال می‌کنند. در حقیقت این فناوری از القا الکترومغناطیس برای ارسال اطلاعات استفاده می‌کند.

NFC چیست و چه کاربردی در گوشی همراه دارد؟ | دیجیاتو

از کجا بفهمیم گوشی NFC دارد؟

در کل برای اینکه بفهمیم گوشی ما مجهز به NFC است یا نه می‌توانید بدون نیاز به بررسی مشخصات گوشی، تنها با مراجعه به تنظیمات آن و جستجوی این کلمه در تنظیمات دستگاه از این موضوع مطمئن شوید، چنانچه پس از جستجوی این کلمه، نتایج دربردارنده آن نمایش داده شد، طبیعتاً گوشی شما این فناوری را دارد و می‌توانید از آن بهره‌مند شوید. در گوشی‌های اندرویدی مجهز به این فناوری آیکون آن در پنل نوتیفیکیشن‌ها نیز دیده می‌شود.

در ضمن چنانچه باتری گوشی شما دارای یک قطعه مستطیل شکل با سیم صاف است (آنتن NFC) یا لوگوی این فناوری روی باتری درج شده است، گوشی شما این فناوری را دارد. همچنین می‌توانید با نزدیک کردن گوشی خود به یک برچسب NFC یا سایر وسایل دارای این فناوری، از این موضوع مطمئن شوید؛ چنانچه پس از انجام این کار گوشی واکنش نشان داد، این فناوری را دارد؛ اما در صورت عدم واکنش، فاقد آن است.

در ضمن می‌توانید برای امتحان یک اپلیکیشن بررسی‌کننده وجود یا عدم وجود این قابلیت مثل اپلیکیشن nfc check by tapkey را روی گوشی خود نصب کنید (البته این اپلیکیشن در گوگل پلی موجود نیست و باید آن را از منابع غیررسمی دریافت کنید). لازم به ذکر است روی بدنه برخی از گوشی‌های مجهز به NFC لوگوی این فناوری دیده می‌شود. در مدل و نام برخی از گوشی‌های NFC هم این واژه ذکر شده است

درصورتی‌که گوشی شما فاقد این فناوری است، می‌توانید با خرید یک سیم‌کارت مجهز به تراشه NFC این قابلیت را در گوشی خود ایجاد کنید. این سیم‌کارت ها توسط هر سه اپراتور موبایل ایران یعنی همراه اول،  ایرانسل و رایتل عرضه می شود.

نحوه استفاده از NFC و کارکرد آن

به طور کلی وسایلی که به NFC مجهز هستند می‌توانند در سه حالت با یکدیگر ارتباط بگیرند.

۱. حالت همتا به همتا

حالت Peer-to-peer متداول‌ترین حالت اتصال در وسایل مجهز به NFC محسوب می‌شود که برای تبادل اطلاعاتی نظیر فایل‌های صوتی، عکس‌ها و مخاطبین استفاده می‌شود. در حالت همتا به همتا، دستگاه اکتیو داده را ارسال و دستگاه پسیو داده‌ها را دریافت می‌کند.

۳. حالت شبیه‌ساز کارت

در این حالت بین کارت یا دستگاه مجهز با دستگاه NFC خوان ارتباط برقرار می‌شود. این دستگاه‌ها معمولاً برای تبادل اطلاعات رادیویی به کار گرفته شده در ارتباط میدان نزدیک با کارت یا گوشی طراحی شده‌‌اند.

NFC

۲. حالت خواندن و نوشتن

حالت Reader/writer معمولاً برای برقراری ارتباط بین دستگاه مجهز به فناوریNFC (انواع گوشی هوشمند و دستگاه‌های کارت‌خوان) با برچسب‌های آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. این برچسب‌ها می‌توانند برای ارائه اطلاعات یا تسهیل در امور روزمره، روی مکان‌ها یا اشیاء مختلف نصب می‌شوند.

NFC

روشن‌کردن NFC در گوشی هوشمند

برای آنکه بتوانید NFC را در گوشی هوشمند خود روشن کنید کافی است تا مراحل زیر را طی کنید. (مراحل و تصاویر شبیه‌سازی شده برای گوشی سامسونگ مناسب است)

مرحله ۱. در صفحه اصلی، منو تنظیمات را انتخاب کنید.
مرحله ۲. روی گزینه Connections ضربه بزنید.
مرحله ۳. گزینه NFC and contactless payments را لمس کنید.
مرحله ۴. روی کلید ضربه بزنید تا NFC روشن شود.
مرحله ۵. چنانچه قصد دارید تا پرداخت‌هایتان را به وسیله NFC انجام دهید بر روی گزینه Contactless payments ضربه بزنید.
مرحله ۶. سرویس پرداخت مورد نظر خود را انتخاب کرده و دستورالعمل‌های لازم را دنبال کنید تا راه اندازی آن به پایان برسد.

کاربردهای آن در ایران

خوشبختانه در کشور ما نیز استفاده از برخی از قابلیت‌های NFC مانند پرداخت‌های الکترونیکی با استفاده از تجهیزات و اپلیکیشن‌های لازم امکان‌پذیر شده است. برای استفاده از اپلیکیشن‌های طراحی‌شده برای پرداخت‌های الکترونیکی با استفاده از NFC تنها کافی است کارت‌های مختلف عضو شتاب را به این اپلیکیشن‌ها معرفی کنید یا کیف پول الکترونیکی ایجادشده در آن‌ها را شارژ کنید. با استفاده از این اپلیکیشن‌ها می‌توان از گوشی به‌جای کارت الکترونیکی مترو یا اتوبوس نیز استفاده کرد. اجازه دهید با تعدادی از این سرویس‌ها و اپلیکیشن‌ها در ایران آشنا شویم.

سرویس NFC ایرانسل

با استفاده از این سرویس که تحت عنوان کیف پول ایرانسل عرضه شده است، می‌توانید برای پرداخت کرایه مترو یا اتوبوس، تنها گوشی خود را روی دستگاه گیرنده بزنید و دیگر نیازی به استفاده از کارت الکترونیکی مترو یا اتوبوس ندارید. همچنین می‌توانید با استفاده از این سرویس برای پرداخت‌های الکترونیکی با دستگاه پوز مبلغ موردنظر را در دستگاه وارد کنید و سپس گوشی را به آن بزنید تا پرداخت انجام شود.

درصورتی‌که گوشی شما فاقد این قابلیت است، می‌توانید با خرید سیم‌کارت‌های NFC ایرانسل از این سرویس استفاده کنید. برای افزایش موجودی کیف پول ایرانسل باید پس از قرار دادن کارت بانکی در عابر بانک سازگار با فناوری NFC و انجام فرآیندهای لازم برای برداشت از کارت، گوشی خود را به دستگاه نزدیک کنید تا کیف پول شارژ شود.

سرویس کیف پول همراه اول: در سرویس NFC همراه اول به‌جای سیم‌کارت باید از برچسب NFC استفاده کنید و آن را به پشت گوشی متصل کنید (البته درصورتی‌که گوشی فاقد NFC است) و از قابلیت‌های مشابه قابلیت‌های سرویس NFC ایرانسل بهره‌مند شوید. اپراتور رایتل نیز این سرویس را ارائه کرده است

به‌تازگی تعداد قابل‌ توجهی از بانک‌های کشور نیز تجهیزات و اپلیکیشن‌های لازم برای پرداخت‌های الکترونیکی از طریق NFC را تهیه کرده‌اند؛ به‌عنوان‌مثال بانک ملت تعداد قابل‌توجهی از دستگاه‌های پوز NFC را در سراسر کشور توزیع کرده است و اپلیکیشنی تحت عنوان اپلیکیشن سکه را نیز برای پرداخت‌های الکترونیکی با این روش منتشر کرده است.

امنیت 

NFC دارای امنیت بالایی است و به همین دلیل برای پرداخت موبایلی و الکترونیکی از آن استفاده می‌شود. به دلیل اینکه در این روش اطلاعات به‌صورت رمزگذاری ‌شده ردوبدل می‌شوند، امکان نفوذ به اطلاعات و سرقت آن‌ها وجود ندارد.

آینده 

در صورت گسترش استفاده از این تکنولوژی پرداخت‌های الکترونیکی بسیار سریع‌تر و امن‌تر می‌شوند. در ضمن در صورت گسترش استفاده از برچسب‌های NFC برای ارائه اطلاعات، فرایند انتقال اطلاعات بسیار سریع و راحت می‌شود و دیگر نیازی به استفاده از بروشورهای ارائه‌دهنده اطلاعات نیست. با استفاده از این فناوری می‌توان نحوه ارائه خدمات الکترونیکی در فروشگاه‌ها و رستوران‌ها به شکل قابل‌توجهی بهتر کرد و تمام اطلاعات لازم را به‌سرعت در اختیار مشتریان قرار داد.